duminică, 19 august 2007

Redactarea unui Curriculum Vitae

Informaţii ce te vor ajuta sa redactezi un CV de succes.

Secţiunile importante ale unui CV

Nume, adresă, telefon, e-mail, adresa web
Nici o altã informaţie nu este cerută. Dacã îţi vei schimba adresa, notează pâna când este valabila cea curentă (Ex. până la 15 iulie 2002).
Dacã nu poţi răspunde la telefon în timpul orelor de serviciu, scrie şi un număr de telefon unde îţi pot fi lăsate mesaje.
Dacã incluzi şi o adresă de paginã WEB personalã, asigurã-te cã formatul este unul profesional. Site-ul tău poate sã includã un CV, exemple ale activitãţii profesionale, fotografii etc.
Dacã nu esti cetãţean român, noteazã şi cetãţenia.

Obiectivul de carieră/ obiectivul pentru poziţia solicitată
Pentru locurile de muncă cu program redus sau pentru diversele colaborări, obiectivul de carieră nu este esenţial. El oferã, totuşi, angajatorului o idee despre ce ai de gând sã faci.
Pentru slujbele permanente, pe bazã de contract de muncã, obiectivul personal pentru postul vizat este esenţial.
“Obiectivul de carierã” se întinde pe o perioadã mai mare de timp, în timp ce obiectivul personal pentru postul vizat se referã la primii paşi pe care ii vei face în organizaţie (de ex. sã ajungi cercetãtor în domeniul Bioingineriei Umane este un obiectiv de carierã, în timp ce acceptarea poziţiei de tehnician de laborator este un obiectiv pentru postul dorit).
Obiectivele trebuie formulate în termeni de genul “ce poţi sã faci pentru un angajator” şi nu “ce poate angajatorul sã facã pentru tine”. Evitã expresiile ca “...unde îmi voi putea folosi cunoştinţele şi aptitudinile pentru a-mi lãrgi nivelul de expertizã în...”.
Obiectivul trebuie formulat dupã locul de muncã pe care îl vrei acum (ex. Programator sau Asistent Social), sau dupã aria în care vei lucra (ex. Comunicare, Relaţii Publice etc.)
Pregãteşte-ţi mai multe versiuni de CV-uri în care sã-ţi descrii aptitudinile, relaţionat strict la cerinţele locului de muncã spre care aspiri.

Sumarul calificãrilor
Aceastã secţiune este, surprinzãtor, eliminatã de marea majoritate a celor care îşi redacteazã un CV. Ea este poate CEA MAI IMPORTANTÃ COMPONENTÃ a CV-ului. Secţiunea va oferi o imagine concisã asupra calificãrilor tale, ţinând seama de obiectivele declarate de tine.
Aici vrea orice angajator sã ajungã când citeşte un CV. În aceastã secţiune, angajatorul va regãsi în tine persoana idealã pentru postul pe care îl oferã, va regãsi avantajele competitive pe care le pui la dispoziţie. Evitã redactarea cronologicã a valorilor pe care le oferi. Doar scrie-le.
Poţi sã incluzi câteva cuvinte cheie. Acestea vor putea fi uşor folosite în bazele de date ale angajatorilor, pentru a te gãsi mai târziu.
Aceasta este cea mai grea secţiune pe care o ai de scris în CV-ul tãu. Nu încerca sã o scrii pânã când n-ai scris restul CV-ului. Ai nevoie sã vezi şi sã întelegi informaţia scrisã înainte de a o rezuma.
Poţi sã incluzi 3-7 subpuncte, folosind substantive şi adjective (nu verbe de acţiune).
Mergi pe urmele experienţei tale de muncã, a celei din poziţia de voluntar şi/sau pe baza unor activitãţi extracurriculare în termeni de duratã, scop, obiective atinse etc. Dacã nu ai experienţã relevantã, accentueazã aptitudinile pe care le-ai dezvoltat în termenii relaţiilor interpersonale, organizaţionale etc.
Prima frazã se rezumã la experienţa pe care o ai, ţinând seama de obiectivul declarat (ex. un an experienţã în design grafic)
A doua frazã descrie cunoştinţele tale relaţionat la numeroasele componente şi aspecte ale postului spre care aspiri (ex. bugetare, scrierea rapoartelor, planificare etc.).
A treia frazã descrie numeroasele aptitudini pe care le ai pentru a îndeplini efectiv cerinţele locului de muncã (ex.capacitatea de a rezolva probleme, capacitãţile de comunicare, managementul timpului etc.)
A patra frazã se referã la baza academicã pe care o ai. Ea completeazã experienţa practicã acumulatã (ex. design, evaluarea resurselor, marketing etc.)
A cincea frazã enumerã caracteristicile şi atitudinile tale personale, aşa cum sunt ele cerute de locul de muncã solicitat (de încredere, abilitatea de a lucra sub presiune, creativitate etc.)

Sumarul aptitudinilor
(În locul obiectivului pentru poziţia solicitatã şi a sumarului calificãrilor)
Aceasta secţiune este esenţialã în cazul CV-urilor care omit obiectivul pentru poziţia solicitatã şi a sumarului calificãrilor. Ea va fi inseratã imediat dupã secţiunea “Nume şi Adresã”.
Are în componenţã 3-6 subpuncte care subliniazã cele mai relevante puncte forte pe care le deţii pentru locul de muncã solicitat. Descrie avantajele tale competitive - valorile pe care le oferi.
Mergi pe urmele experienţei tale de muncã, a celei din poziţia de voluntar şi/sau pe baza unor activitãţi extracurriculare în termeni de duratã, scop, obiective atinse etc. Dacã nu ai experienţã relevantã, accentueazã aptitudinile pe care le-ai dezvoltat în termenii relaţiilor interpersonale, organizaţionale etc.
Menţioneazã formele de educaţie/training formale sau profesionale. Poate fi folositor sã menţionezi şi cunoaşterea altor limbi (engleza, franceza, germana etc.).
Enumerã principalele arii în care posezi abilitãţi (ex. utilizarea calculatorului, instrumentare ştiinţificã etc.).
Enumerã şi caracteristicile tale personale care sunt cerute de poziţia pe care o soliciţi (ex. entuziasm, flexibilitate, atenţie la detalii etc.).

Educaţia
Studenţii în anii terminali vor scrie în CV dacã sunt studenţi în sistem de stat sau privat, diploma pe care urmeazã sã o obţinã, disciplina pe care îşi focalizeazã interesele, universitatea, anul începerii facultãţii, diversele titluri obţinute sau spre care aspirã (ex. student ASE, finanţe - bãnci, Bucureşti, 1 Oct.1999 - pânã în prezent).
Nu este necesar sã treci în CV şcoala primarã şi gimnaziul absolvit, decât dacã au fost instituţii prestigioase.
Menţioneazã liceul absolvit, diploma obţinutã, data şi, dacã doreşti, poþi scrie şi specializarea obţinutã (ex. Bucureşti, Diploma Bacalaureat, Liceul “Ion Neculce”, 1999).
Numele diplomelor obþinute nu se abreviazã.
Toate etapele educaţionale vor fi scrise în ordine inversã absolvirii lor (cea mai recentã prima).
- Cursuri Relevante
O sub-secţiune este cea a cursurilor care au relevanţã în raport cu locul de muncã dorit.
Alege 6-10 cursuri care au legãturã cu obiectivul declarat. Dacã unul dintre cursuri nu aduce, prin titlul lui, informaţii relevante cu privire la legãtura cu obiectivul declarat, explicã separat de ce a fost introdus în listã. Lista va trebui “aranjatã” în ordinea prioritãţilor. În orice caz, evitã enumerarea haoticã. Poate avea aspect tabelar pentru o mai bunã citire.
- Proiecte
În aceastã sub-secţiune pot fi scrise proiectele relevante, rapoartele, tezele etc. pe care le-ai pregãtit (cu ghilimele). Dacã titlul este suficient de expresiv, va fi scris fãrã a fi date explicaţii suplimentare.
Experienţa IT&C
Vor fi menţionate atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice. Poate fi realizat un tabel cu secţiunile: Hardware, Operating Systems, Software, Limbaje de programare.

Experienţa profesionalã
CV-ul cronologic este cea mai acceptatã formã pentru sublinierea experienţei profesionale.
Încearcã acest format pentru început.
Dacã nu poţi sã subliniezi punctele tale forte încã de pe prima paginã, încearcã un CV cronologic modificat. Dacã nici acesta nu ajutã, încearcã CV-ul funcţional.
- Cercetare ştiinţificã, certificare
Prezintã o listã a calificãrilor, ţinând cont de obiectivul postului. Dacã adaugi şi date, ordinea va fi cea invers cronologicã.
- Premii, burse
Menţioneazã numele premiului, numele instituţiei care ţi-a acordat premiul şi data. Menţioneazã premiile importante, atât cele obţinute în facultate, cât şi cele obţinute în liceu. Ordinea lor va fi invers cronologicã. Explicã ce înseamnã acel premiu dacã cititorul nu poate înţelege importanţa.
Afilieri profesionale
Vor fi listate numai cele care au relevanţã pentru poziţia solicitatã.
- Articole publicate
Vor fi menţionate numai articolele apãrute în revistele care ar trebui sã prezinte interes pentru angajator. Menţioneazã ce anume a fost publicat şi ce a fost trimis spre publicare. Menţioneazã documentele pe care le-ai prezentat din poziţia de invitat special sau vorbitor invitat în cadrul diverselor conferinţe, seminarii etc.
Dacã lista este foarte lungã, menţioneazã numai materialele relevante pentru postul solicitat.

Limbi strãine
Menţioneazã în primul rând limbile în care poţi vorbi fluent şi în care poţi sa îţi desfãşori activitatea (altele decât limba românã). Menţioneazã dacã poţi sã vorbeşti şi/sau sã scrii în limba respectivã.

Activitãţi/ interese
Activitãţile desfãşurate ca voluntar pot fi incluse în mai multe moduri, în funcţie de mesajul pe care vrei sã-l transmiţi. Poţi sã incluzi activitãţile de voluntariat în aceastã secţiune dacã vrei sã demonstrezi modul de petrecere a timpului liber.
Dacã vrei sã subliniezi chiar activitãţile în cauzã, poţi sã creezi o secţiune separatã numitã “Activitãţi voluntare”. Aici vei putea sã menţionezi şi organizaţiile sub umbrela cãrora îţi desfãşori activitatea de voluntar, contribuţiile pe care le aduci etc. Începe fiecare punct din lista ta cu un verb.
Poţi sã incluzi activitatea de voluntariat şi în cadrul secţiunii care descrie experienţa de muncã dacã activitãţile prestate îţi pot crea avantaje (ex. Assistant Manager - volunteer).
Organizarea activitãţilor va fi fãcutã în ordine invers cronologicã.
La finalul acestei secţiuni poţi sã incluzi interesele tale (ex. educaţie fizicã, hobby-uri, sporturi sau activitãţi relaxante). În general, angajatorii vor sã ştie cum îţi petreci timpul liber (ex. în activitãţi independente/de echipã). Dacã ai dubii asupra acestei secţiuni poti sã renunţi la ea.

Referinţe/ mapa personalã
Nota: “referinţe la cerere” indicã caracterul opţional al acestora. Adaugaţi numele persoanei care vã recomandã dacã ea este bine cunoscutã de cãtre angajator. El va dori sã vã întâlneascã datoritã prezenţei respectivei persoane.
Fãrã nume de referinţa în CV va trebui sã te “vinzi” singur în faţa angajatorului. Trebuie sã ştii cã, în general, persoanele care îţi dau referinţele nu vor fi deranjate cu telefoane inutile.
Persoana aleasã sã-ţi dea referinţele trebuie întrebatã dacã acceptã folosirea numelui sãu în CV. De asemenea trebuie sã te asiguri ce va spune în cazul în care va fi contactat telefonic de angajator. Îţi va menţiona punctele puternice sau pe cele slabe?
Dacã un angajator cere o mapã personalã (ex. grafic design, proiectare) va trebui sã o prezinţi. Ca sa o prezinţi, trebuie sã o ai. Realizarea unei mape personale ia ceva timp, aşa cã trebuie pregãtitã continuu.

Alte trucuri
Poţi sã omiţi informaţii personale ca: vârstã, naţionalitate sau starea civilã.
Dacã le aplici pentru o slujbã în care acestea conteazã, atunci adaugã-le la începutul CV-ului.
Nu scrie “Curriculum Vitae” sau “Resume” la începutul CV-ului tãu. Nici data la care ţi-ai scris CV-ul.
Asigurã-te cã numele tãu este scris în partea de sus a fiecãrei pagini.
Include numãrul paginilor pe toate paginile, cu excepţia primei, de preferat în partea de sus a paginii.
Foloseşte un dicţionar pentru înţelegerea clarã a aptitudinilor/abilitãţilor cerute de locul de muncã şi a contribuţiilor pe care le poţi aduce tu în cadrul companiei.
Verificã prima formã pentru acurateţe. Vezi dacã nu ai omis ceva. Verificã ultima formã pentru greşeli, chiar înainte de a o tipãri.
Pãstreazã toate notiţele pe care le-ai folosit la realizarea CV-ului.
Un CV trebuie pãstrat la zi. De aceea va fi nevoie sã-l completezi din timp in timp.

Niciun comentariu: